Sjörapporten: om väder, fyrar och skeppsbrott längs våra kuster

 

 

Sjörapporten - en trygg stämma följer vår svenska kust:

"Vinga sydväst 9, regnskurar... Bjuröklubb nordost 3, god sikt ..." Vad döljer sig bakom dessa mytomspunna platser? Boken handlar om dramatiska oväder, fartygs- och människoöden, livet på fyrplatserna och mycket mer.

 

För den som är till havs ska radions sjörapport vara en strikt prognos över väntat väder med en aktuell vindnotering. Inte mer. En välkänd trygg stämma som följer vår svenska kust från Bohuslän till Norrbotten. Den sena kvällsrapporten upplevs av många som en godnattsaga för vuxna. Radions sjörapport är idag en pigg 73-åring utan några som helst planer på att låta sig ersättas av nya tiders påfund när det gäller senaste nytt om det lynniga vädret längs våra kuster.

 

Men hur ser en kuling på Utklippan ut? Eller en storm som piskar mot Nordkosters granitklippor? Vad har hänt genom tiderna kring dessa mytomspunna platser? Hur gick det egentligen till när ångfartyget Nedjan i januari 1954 mystiskt försvann i rykande snöstorm strax norr om Eggegrund i Gävlebukten? Och sist men inte minst, hur tillförlitliga är de vindar som rapporteras?

 

Boken börjar med hur en nyfödd svensk vädertjänst via primitiva telegraflinjer gnistade ut de första stormvarningarna. Vi tar steget därifrån till dagens appar i mobilen.

 

Vår resa börjar på Nordkoster i ett hav som på grund av de norska bergen då och då får påhälsning av en egen typ av lågtryck.

Därefter följer besök på sjörapportens 35 utposter, många med exotiskt klingande namn som Kuggören, Rödkallen, Utklippan, Eggegrund. Här berättas i ord och bilder om natur, dramatiska oväder, fartygs- och människoöden, livet på fyrplatser och mycket mer. Vi mönstrar av nära Storön på en kaj i Kalix.

 

Boken är rikt illustrerad med fotografier och kartor.

 

 

 

Läs mer om boken på

Norstedts förlag